EDITORIAL: Sa nu va fie frica de tigani!

Anumiti parinti, intr-o perioada in care tiganii nu erau considerati un pericol real, isi speriau copiii spunadu-le ca ii fura tiganii daca nu sunt cuminti. Trauma indusa de parintii ignoranti a persistat la viitorii adulti si a creeat o isterie generala: frica de tigani, ce s-a transmis sub forma de paranoia si la generatiile urmatoare.
Observand aceasta frica a societatii fata de ei, tiganii au profitat si s-au comportat din ce in ce mai mizerabil, precum o rasa dominanta fara principii, o rasa care a ajuns „de temut” doar din cauza unor povesti nemuritoare.
 
Dar cunoasterea trebuie sa ia locul ignorantei, iar tiganii trebuie sa fie vazuti asa cum sunt si tratati asa cum merita. Nu trebuie discriminati pentru ca sunt tigani ci tratati in functie de modul in care se comporta intr-o societate in care nu sunt majoritari. Pentru ca nu ar trebui condamnat niciodata, nimeni, pe nedrept.

Un studiu genetic din anul 2012, realizat de oameni de stiinta indieni si estonieni, condusi de doctorul Toomas Kivisild, de la Universitatea Cambridge a dovedit ca tiganii au plecat din India in urma cu 1.400 de ani si ca ei provin din casta inferioara numita Achuta, Harijan  sau Dalit - paria sau “cei de neatins”.

Proscrisii (untouchables), cei care sunt considerati lipsiti de puritate si prea murdari pentru a putea fi considerati fiinte umane demne, sunt persoane discriminate in India doar pentru faptul ca s-au nascut in afara sistemului de caste. Originile acestei stratificari se gasesc in hinduism, religie dominanta in India si afecteaza intreaga societate.

Proscrisii locuiesc in cartiere speciale si nu au voie sa traverseze linia care ii desparte de zonele de resedinta ale castelor superioare. Nu au acces la aceleasi surse de apa, aceleasi temple si nu pot pretinde dreptul de proprietate asupra pamantului pe care il locuiesc. Adultii au locuri speciale in restaurante iar copiii, sali separate in scoli. Sunt fortati sa lucreze in cele mai degradante conditii si la cele mai umilitoare munci, cu grad inalt de risc asupra sanatatii: curatarea latrinelor, indepartarea deseurilor umane si animale, prelucrarea pieilor de animale, maturarea strazilor, etc.

Daca, printr-un accident, un membru al unei caste superioare atinge un paria, el trebuie sa treaca printr-un ritual de purificare, ritual religios care ii va reda conditia initiala.
 
Tiganii de azi nu sunt altceva decat urmasii unor paria ce au fost alungati din India pentru ca se inmultisera intr-o asemenea proportie incat erau, efectiv, prea multi. Dupa cum demonstreaza fotografiile de epoca, hainele si trasaturile fizice ale tiganilor erau similare cu ale indienilor, pana acum aproximativ 100 de ani.

Asadar, adevarul trebuie sa va faca liberi si sa invinga frica psihologica. Tiganii nu sunt ceea ce par. Ei au invatat sa supravietuiasca prin adaptare si se folosesc de sentimentele oamenilor din jur pentru a castiga avantaje. Au fost umiliti si au suportat cele mai rele tratamente fara sa faca pe durii, pentru ca nimeni nu le-ar fi permis asta in India natala. Daca li se permite, vor domina asa cum au fost ei dominati: crunt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu