DEZVĂLUIRI: Țierean, Stoica, Tomasi, Mohaci și Țoțu - fraudă cu fonduri europene

Un caz de fraudă cu fonduri europene/proprii universității face trimitere la o bizară asociere între Mircean Țierean, reales în octombrie 2015 în funcția de Director de Departament IMS al Facultății de Mecanică din cadrul Universității Transilvania Brașov și Președintele Senatului, prof. Emil Stoica, într-un așa-zis proiect de cercetare numit REDDOMES (deși cei doi nu au nicio competență comună).
Proiectul de cercetare a fost aprobat, doar pentru cei doi, în Senatul condus de prof. Emil Stoica (existând astfel incompatibilitate) prin HS nr. 18 din 23.05.2013. Există o singură firmă cu obiect de activitate comercializare geodomuri, cu adresa în Miercurea Ciuc, jud. Harghita, (unde mulți universitari manifestă un interes cel puțin bizar) unde cei doi nu prea ar avea cum să-și aducă vreo contribuție științifică, specializările acestora neavând nicio legătură cu conceptul geodomurilor.
Faptul că lucrurile cu acest proiect nu stau cum se dorește este atestat și de faptul că în CV-ul său din dosarul pentru concursul de Director Departament din luna octombrie 2015 (foarte recent), Mircea Țierean nu face nicio referire la acest proiect în acest CV, în condițiile în care trebuiau trecute pentru îndeplinirea punctajelor toate proiectele de cercetare, mai ales cele în care a fost manager de proiect.
Curios este faptul că Țierean Mircea declară în anul 2014 că a obținut din cercetare la această firmă o sumă deloc neglijabilă: 24945 lei iar în declarația din 2015 suma de: 45960 lei în timp ce colegul său de proiect, Președintele Senat, Emil Stoica declară doar în 2015 suma de 53616 lei, deci sensibil mai mare ca suma lui Țierean din același an (pentru că Stoica nu a dorit să posteze public declarația de avere și interese pe 2014).
Este și mai straniu faptul că despre acest proiect nu există surse publice. Același Președinte al Senatului univ. Transilvania, prof. Emil Stoica (foarte activ în perioada în care a ocupat funcția de chestor în Parlament în primii ani de după revoluție, respective în cadrul mineriadelor) a fost coautorul unei serii de acțiuni nocive în care a atras și universitatea.
Sub paravanul unor acțiuni umanitare, acesta împreună cu prefectul jud. Brașov, Mihai Mohaci și omul de afaceri și fostul corespondent consular al Italiei la Brașov, Enzo Tomasi, au desfășurat între anii 2009-2013 o serie de deplasări cu prilejul Zilei Naționale a României, cu steaguri, la Casa de Copii „Sf. Iosif” din Odorheiu-Secuiesc, în cadrul acțiunii caritabile „Uniți sub tricolor".
În privința titulaturii lui Tomasi aceasta era una falsă, acesta fiind în acea perioadă doar corespondent consular la Brașov nicidecum președinte al vreunui Centru cultural italian, la Brașov neexistând nici măcar un birou consular.
Mai mult, Enzo Tomasi a derulat în Brașov o serie de afaceri private, respectiv o firmă de recrutări de resurse umane de care se pare că se leagă o serie de scandaluri și lucruri mai puțin legale. Tot în acest sens, se pare că o parte din fondurile destinate acțiunilor caritabile de la Casa de copii „Sf. Iosif” au dispărut în mod inexplicabil, lucru care a și determinat Ambasada Italiei înlocuirea lui Enzo Tomasi din funcția de corespondent consular în 2013.
La rândul său Prefectul Mihai Mohaci manifestă o veche pasiune pentru afaceri în zona secuiască, probabil în opinia sa, fiind aici mai puțin vizibil. Astfel asocierea sa cu Stoica și Tomasi nu mai este chiar atât de surprinzătoare.
La rândul său, Ioan Țoțu este Șef Birou B.P.I. la Universitatea Transilvania. Interesant este că individul declară că nu deține nicio avere (,,Nu este cazul”). În schimb este și director general al SC CTIB SA Brașov – Centru Regional pentru promovarea protecției proprietății industriale, o structură indefinită, cu un site foarte vechi, cu interferențe în zona concurenței neloiale față de universitate și care asigură control prin OSIM asupra mediului economic regional.
E foarte interesant că Țoțu este administrator într-o firmă de consultanță pe profil silvic. Nu în ultimul rând, Țoțu este implicat în același proiect pe care îl semnalam anterior, REDDOMES SHELTER în Miercurea-Ciuc, împreună cu Președintele Senatului, Emil Stoica și Directorul de Departament IMS, Mircea Țierean. Un proiect, în opinia multora, extrem de dubios.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu