DEZVĂLUIRI: Abrudan Ioan Vasile, capul mafiei din Universitatea Transilvania

Rectorul Universității Transilvania Brașov, prof. dr. ing. Abrudan Ioan Vasile e din ce în ce mai bogat, odată cu trecerea anilor și cu „manevrele” pe care le face din poziția sa privilegiată.
În declarația de avere din 2011 se observă că a obținut un venit de 900 euro din închirierea unui spațiu de locuit. Apoi, în declarația din 2012 acest venit (nu sunt declarate suprafețele spațiilor) cunoaște un salt la 7.500 euro, deci de mai bine de 8 ori. În declarația din 2013 venitul din chirii este declarat în lei, respectiv 57.482 lei adică aproximativ 13.000 euro. În declarația din 2014, Abrudan specifică separat veniturile obținute din chirii, respectiv el doar 840 euro iar soția sa - 80.360 lei adică aproximativ 18.000 euro, în condițiile în care toate suprafețele locuințelor declarate se află cuprinse între 30 și 65 mp. În ultima declarație, cea din 2015, ambele sume sunt declarate tot separate, dar în lei, respectiv 91.628 adică aproximativ 21.000 euro. Deci în doar 4 ani, venturile din chirii ale familiei Abrudan au crescut de la 900 euro la 21.000 euro adică de mai bine de 23 de ori.
De asemenea, este aproape neverosimil ca suprafața casei din localitatea Săcele (cea în care locuiește familia Abrudan cu doi copii și unde există și sediul declarat al firmei ECOS CONSULTING SRL (pe care soții Abrudan o dețin) să aibă doar 65 mp/118 mp teren. Foarte bizar este faptul că, exact pe str. Canalului se află Ocolul Silvic Săcele (sub jurisdicția prietenului Sorin Hermenean) astfel încât ar fi util să se verifice proveniența terenului de reședință a familiei Abrudan, deși în declarația de avere apare că terenul a fost donat de către mama soției, în anul 2002.
De altfel, Abrudan Ioan Vasile deține și un SUV de teren (Nissan 4x4 cu numărul BV 40 AIV) de aproape 4 ani, care nu apare în nicio declarație de avere. Un alt fapt foarte bizar este venitul salarial declarat al soției lui Abrudan de la propria firmă, ECOS CONSULTING SRL, timp de 4 ani la rând, între 2011-2014, respectiv 5.064 lei an de an, cu o infimă diferență în declarația din 2015, anume 5.570 lei. Toate acestea în condițiile în care doar începând cu declarația din 2013 specifică și dividende luate de la această firmă, respectiv 5.712,5 lei. Interesant este că tot în anul 2012 împrumută, pe lângă alte două persoane fizice, chiar propria firmă cu o sumă destul de mare comparativ cu veniturile anterioare a celor doi, anume cu 191.000 lei. Și mai interesant este faptul că soții Abrudan încasează sume considerabile de la firma lor, respectiv fiecare câte 13.2141,89 lei în 2013 și câte 17.8261,50 lei în 2014.
Faptul că există un împrumut mare pe care soții Abrudan și-l acordă propriei firme de traduceri în 2012, deși firma ființează de 10 ani conform www.ecostrad.ro (din ce venituri?) precum și obiectul de activitate a firmei, nu credem că poate justifica doar dividende încasate de cei doi, de peste 350.000 lei pe an. Tot de pe pagina de internet a firmei soților Abrudan aflăm că printre mulți parteneri de pe plan local, dintre care remarcăm trustul de presă Transilvania Express ori CFR Brașov, există și două regii silvice în care Abrudan este membru în C.A. de unde obține venituri din indemnizații. Este vorba despre Regia Națională a Padurilor și respectiv Parcul National Piatra Craiului aflat în cadrul Regiei Piatra Craiului Zărnești. În rest, mai putem observa o serie de alte firme cliente ale ECOS SRL cu care Universitatea Transilvania Brașov, condusă de Ioan Vasile Abrudan se află în parteneriat: Clinicile ICCO și IBM Romania. De asemenea se remarcă și numărul mare de C.A.-uri, toate ale Regiilor Pădurilor la care Abrudan este membru, ținând cont și de ascensiunea rapidă în carieră a lui Abrudan până în poziția de Rector în anul 2012.
Printre serviciile pe care le asigură firma sa, ECOS CONSULTING SRL, se enumeră și traduceri de documente tehnice din domeniile Agricultura, Silvicultura si Mediu. Tot de pe pagina firmei ECOS aflăm și faptul că în cadrul ECOS, serviciile de traduceri corporative implică o abordare multi-disciplinară a experților din diferite domenii: marketing, finanțe, contabilitate, resurse umane și drept. Nu putem să nu ne întrebăm de unde are firma lui Abrudan atâția specialiști competenți în aceste domenii în condițiile în care Iringo Abrudan, soția sa, a obținut an de an venituri salariale de doar 5.064 lei/an? Nu cumva la firma soților Abrudan „colaborează”, mai mult sau mai puțin oficial, și cadre didactice și angajați ai Universității? Ori poate că este posibil ca firma rectorului să fie angrenată în contracte avantajoase tocmai datorită poziției lui Abrudan? Sau poate chiar în parteneriate cu Universitatea pe diferite proiecte eventual cu fonduri europene?
De altfel observăm, chiar în declarația de interese a lui Abrudan din 2015 că firma sa, ECOS CONSULTING SRL, a beneficiat de două contracte de 230.000 euro cumulat, de consultanță, pe 8 luni, în 2013, finanțat de BIRD/IDA, împreună cu Asociația RENATUROPA Brașov și o Stațiune de cercetare a cartofului din Miercurea Ciuc (deși există un Institut identic la Brașov, care a cedat Universității terenul pe care s-a construit Institutul PRO-DD al acesteia). De fapt acest invocat Institut de cercetare a cartofului de la Miercurea Ciuc este în realitate o stațiune subordonată Institutului Cartofului de la Brașov. Interesant este și că pe pagina Asociației RENATUROPA nu se regăsește proiectul la care a participat firma ECOS dar nici butonul de Parteneri nu este active. Pe pagina Institutului Cartofului din Brașov se regăsesc doar două proiecte în 2014 (nu în 2013), dintre care primul, MoniCult, coordonat de conf. dr. Marius Luculescu în care partener este Universitatea Transilvania împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și S.C. Hibridul S.A. Hărman (nici urmă de ECOS SRL) iar al doilea TinPVY, în care parteneri sunt INCDCSZ Braşov, Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca și S.C. Solfarm S.R.L. Sfântu Gheorghe. Deci nici în acest proiect nu apare firma ECOS.
Într-adevăr firma ECOS, în tandem cu Asociația RENATUROPA, apare în secțiunea de atribuire a unor contracte din anul 2011 de pe pagina UMP-MAKIS CESAR dar cu suma de 137.392,00 (?) care nu are nicio legătură cu suma declarată în declarația de interese din 2012, de 110,800 euro, pe acel proiect. În privința celor două proiecte din declarația de interese din 2013, acestea nu se regăsesc pe pagina UMP-MAKIS CESAR. Ceea ce este și mai ciudat este că în acest document sediul ambelor entități contractante se află la aceeași adresă: str. Canalului nr. 9, loc. Săcele, jud. Brașov, deși sediul firmei ECOS CONSULTING SRL este Strada Postăvarului, Nr. 54 Brașov iar al Asociației RENATUROPA este str. Poienilor nr. 2, Bl. 211B, sc. B, ap. 37, Brașov. În schimb, la adresa din listă este posibil să se afle chiar unul dintre domiciliile rectorului și al familiei sale. În fine, nu putem să nu remarcăm că, datorită probabil concurenței pe care Editura Universității Transilvania, structură suport foarte utilă și profitabilă comunității academice, o făcea prin componenta de traducere firmei lui Abrudan, s-a hotărât ca aceasta să fie închisă acum aproximativ doi ani.
Un alt aspect foarte interesant este asocierea lui Abrudan, din perioada când era Decan al facultății de Silvicultură cu Gabriel Rozorea, Directorul Regiei Pădurilor RPL Piatra Craiului – Zărnești și fost director al DS Brașov. Abrudan era membru în CA acestei RPL iar, în „contrapartidă”, soția lui Rozorea, Florina Rozorea era angajată la firma soților Abrudan, ECOS CONSULTING SRL. Cei doi au beneficiat încă din 2005 de sprijinul concret al conducerii Primăriei Brașov, fiind incluși în echipa de elaborare a Planului Local de Dezvoltare Durabilă a municipiului, deși Abrudan nu avea nicio competență în poziția de coordonator la secțiunea Protecția mediului și Turism. Această nominalizare într-un proiect de o asemenea anvergură denotă faptul că încă de atunci Abrudan era „preferat” și în consecință „promovat” pentru funcția de Rector. Dealtfel Abrudan a candidat pentru această funcție, prima dată în anul 2008, dar s-a retras după ce a fost prins că și-a însușit un plan managerial prin plagiat. Tot stranie este și decizia lui Abrudan să deființeze tipografia Universității deși aceasta nu înregistra pierderi ci avea mereu comenzi. Probabil pentru ca multe comenzi mai ales de pe proiecte să meargă spre propria firmă ori spre firme prietene.
Rectorul Ioan Vasile Abrudan și prietenul său Prodecanul de la Silvicultură (fost director ICAS) Ovidiu Ionescu l-au „uns” conferențiar pe Șeful RNP Romsilva Adam Crăciunescu (actualmente demisionat) într-un concurs din 2014. Mai mult, Abrudan împreună cu fostul Președinte al CCI a Romaniei, Mihail M. Vlasov l-au promovat puternic pe Adam Crăciunescu (cercetat de DNA din 2014).
Un alt prieten foarte bun al rectorului Abrudan este același ing. Gabriel Rozorea, fost director al Direcției Silvice Brașov și actual co-acționar împreună cu ing. Adrian Apostu și cu Arpad Sarkany, proprietarul fondului privat de vânătoare ABIES HUNTING, despre care există deja în presă multe informații interesante. Cei trei acționari au pus-o de o firmă numită HCR din Sfântu GheorgheAdrian Apostu este asociat la nu mai puțin de trei Fonduri private de vânătoare printre care și Asociația de Vânătoare Harghita-Sud, cu sediul tot la Sfântu Gheorghe. Edificatoare sunt și declarațiile de avere și de interese ale lui Apostu, prieten și coleg și cu conferențiarul Ovidiu Ionescu, pentru toți aceștia neexistând noțiunea de conflict de interese, dar în schimb stau foarte bine la capitolul terenuri intravilane, case și cabane ori conturi în diverse bănci și diverse monede. Se pare că prin proiectul Dino Parc din Râșnov, sub scutul primarului de la Râșnov, Adrian Veștea, s-au spălat/fraudat sume consderabile, ținând cont că vorbim despre 5 milioane de euro – bani europeni, care practic au sponsorizat o afacere privată. Ciudat este și faptul că acest parc de distracții a fost deschis abia anul trecut, în 12.06.2015. Mai mult, prin hotărâri de consilii locale ale localităților din jud. Brașov - acolo unde sunt arondate Direcțiile Silvice conduse de Apostu Adrian, Rozorea Gabriel (ambii coacționari la Dino Parc), Oltean Viciu Dan (director cu repetiție la RLP Kronstadt), Hermenean Sorin (expert în achiziții publice și în insecte care fac să dispară păduri întregi, în zona Săcele și Piatra Craiului) - s-au dispus (sifonat) sume frumușele și dese pentru așa-zise investiții în regiile respective.
Un caz de favoritism, dar invers, este cel privind inițierea unui concurs de soluții pentru un parc dendrologic în Brașov (deși acesta exista până să fie retrocedat în mod neclar afaceristului Marcel Butuza), concurs în parteneriat RPL Kronstadt RA prin Director Olteanu Viciu și Universitatea Transilvania prin Rector Ioan Vasile Abrudan. Interesant aici este faptul că Abrudan a fost membru în comisia de concurs pentru ocuparea funcției de director general a lui Dan Olteanu Viciu, în 15.09.2015, deși Abrudan ocupă de mulți ani funcția de membru în CA al RPL Kronstadt, conform declarațiilor de avere și interese. Mai mult, în cadrul aceleiași comisii de concurs, pe post de ,,expert cooptat în domeniul resurselor umane" este chiar prorectorul cu cercetarea, Carmen Buzea de la Facultatea de Sociologie și Comunicare (care deține o firmă de resurse umane care lucrează pentru colegul său Claudiu Coman, Președintele Consiliului Județean Brașov, în cooperare cu colega conf. Gabriela Dima, soția lui Doru Dima, prietenul primarului George Scripcaru, patronul Dima Consulting Group – abonat la bugetul local). Tot în cadrul aceleiași comisii o regăsim pe Souca Georgeta (inspector în cadrul Primăriei Brașov care deține, la fel ca Abrudan, suprafețe/imobile în zona Ocolului Silvic Săcele – care aparține RPL Kronstadt RA), dar și Criț Maria-Nicoleta (avocat dar și mediator, aflată în subordinea celuilat expert cooptat, Antohe Gabriel – Președintele mediatorilor Brașov și Director în SIF Transilvania).
Dan Olteanu Viciu era director al RLP Kronstadt și în 2009, conform punctului 37, HCL Brașov din 25 mai 2009, dar, în mod misterios, participă ca unic candidat la concurs pe același post în septembrie 2015, în formula/comisia arătată anterior. Se pare că un mare tun (RLP Kronstadt este a Primăriei Brașov) a fost dat în 2011-2012 pe proiectul „Accesibilizarea fondului forestier proprietate publică a municipiului braşov prin construirea de drumuri noi şi reabilitare de drumuri forestiere existente” din cadrul măsurii M 125b, proiect în valoare de peste 8 milioane de lei.
Dacă tot am amintit despre troika silvico-vânătorească Abrudan-Crăciunescu-Ionescu, ar fi interesant să intrăm puțin în intimitatea acestei relații: „ÎMPĂRATUL” – directorul general ROMSILVA - Adam Crăciunescu este demult în vizorul DNA. Pentru multe hoții. Rectorul “Silvic” Ioan Vasile Abrudan și prietenul său Prodecanul de la Silvicultură (fost director ICAS) Ovidiu Ionescu l-au „uns” conferențiar pe sus-numitul Adam Crăciunescu într-un concurs din 2014. O știre din newsletterul de la Universitatea Transilvania Brașov se referă la tehnologiile GIS pentru silvicultura româneasca - de urmărit inventarierea și controlul pădurii. Bineînțeles, invitatul special al rectorului Abrudan este acest Adam Crăciunescu. Știrea e din martie 2015, când acest Crăciunescu era deja urmărit în dosarul cu Hrebenciuc, Adam &Co.
În Hotarârea nr. 1231 din 24 octombrie 2003 se observă cum se face rocada la nivel înalt (în 2003 sub regimul Năstase) unde îi întâlnim din nou pe protagoniștii Adam Crăciunescu și prietenul sau profesorul univ. brașovean Ovidiu Ionescu (sub mantia fostului Mare Maestru Eugen Ovidiu Chirovici). Ministrul agriculturii era nimeni altul decât actualul învinuit in lotul Hrebe-Adam-Adam, Ilie Sârbu.
Conf. dr. Ovidiu Ionescu vrea să împuşte zimbrii în țarcuri (scria Evenimentul Zilei din 02 februarie 2014). Și în sensul ăsta, în același articol, „Împăratul” Adam Crăciunescu spune: „Carnea de zimbru are calităţi deosebite”. Oare de unde știe? Nici gustul caprei negre (în care Ionescu are doctoratul, cel de 10… ani) nu îi displace marelui staroste al vânătorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu