DEZVĂLUIRI: Gabriel Brătucu, decanul prădător din Brașov

Eternul decan al Facultății de Științe Economice și Administrarea afacerilor din Universitatea „Transilvania” din Brașov, Gabriel Brătucu e unul dintre cele mai interesante personaje.
Conform declarațiilor de avere și de interese ale lui Brătucu, acesta deține interese în patru firme. Una este cea proprie, administrată împreună cu soția sa, SC BRA TAM, care are ca obiect de activitate Activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice. Aici, ca de altfel în multe firme aparținând Directorilor de departamente, Prodecanilor, Decanilor, Prorectorilor etc, muncesc gratis/forțat (ca un fel de stagiatură neoficială) mulți studenți.
În cazul lui Brătucu, la firma sa muncesc o serie de studenți talentați din cadrul facultăților SEAA ori Sociologie care realizează o serie de sondaje atât de utile instituțiilor locale dar și studii electorale, mai mult sau mai puțin prelucrate, toate, bineînțeles, gratuit!
O altă firmă în care Brătucu are interese este SC Multi Consulting Group Brașov, unde acesta deține poziția de acționar cu 15/100 cotă parte. Firma asigură consultanță de marketing inclusiv unor instituții în care Brătucu deține interese sau care sunt în subordinea unor instituții din cadrul administrației locale! Firma SC Multi Consulting Group Brașov numără printre clienții săi: Primăria Brașov, Compania APABv, Consiliul Județean Bv, SC Graells & Lonch, Consiliul Local Brasov etc.
Și tot în cadrul aceleiași firme, tot în funcție de consultant principal, îl găsim pe nimeni altul decât pe Doru Dima, patronul firmei Dima Consulting Group. Că prietenii/partenerii la nevoie se cunosc, o atestă faptul că, angajată fiind la firma Dima Consulting Group, Dima Gabriela (soția lui Doru Dima) de la catedra de Sociologie a Universității Transilvania a beneficiat între anii 2011-2013 de un proiect POSDRU/90/2.1/S/63742 – VIA, în parteneriat SC Profiles International SRL Braşov cu Ministerul Educației Naționale.
Drept urmare, nu multe instituții de învățământ au reușit să scape din acest proiect, cu o valoare foarte mare: 10.303.021,80 lei, inclusiv Academia Militară Navală Mircea cel Bătrân Constanța! Nimic extraordinar, nu-i așa, faptul că SC Profiles International SRL, promotoare a megaproiectului VIA nu este alta decât… Dima Consulting Group, respectiv un avatar al acesteia.
Pentru a accesa un astfel de proiect în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării trebuia o cheie potrivită în ușa potrivită a ministerului, astfel încât grupul țintă să fie unul variat, bogat și extins, pentru a justifica magnitudinea proiectului. Este desigur o pură întâmplare că prof. Brătucu este încă din 2006 membru al comisiei de marketing din cadrul CNATDCU, forul suprem al MEC care acordă în mod unic toate titlurile de profesor și conferențiar universitar dar și de cercetător. O altă realizare, care atestă vechimea relațiilor Primăria Brașov – Dima Consulting Group este și primul succes de anvergură a ,,asociației”: Incubatorul de Afaceri Brașov. Un proiect implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare și sprijinit de Primăria Municipiului Brașov din 2006.
De maximă relevanță este sediul acestui conglomerat format din Incubatorul de Afaceri, Dima Consulting Group, Profiles International și Multiconsulting Group, aflat într-o clădire aproape invizibilă de pe strada Mirăslău. Dar, de ceva vreme nu mai este niciun secret: Campania pentru alegerile locale din 2004, câștigate de George Scripcaru, a fost coordonată de doi oameni, Doru Dima și Gabriel Brătucu.
A treia poziție de interese a lui Brătucu este cea de membru în CA al SC Graells&Llonch Prejmer (obiect de activitate: Dezvoltare/promovare imobiliară), care la rândul ei se numără printre clienții firmei SC Multi Consulting Group Brașov. Firma, spaniolă, este specializată să opereze în parcuri industriale, iar Parcul industrial Prejmer îi priește de minune, fiind deosebit de activă în asocieri interesante!
Dar, de departe, perla spiritului antreprenorial de care dă dovadă omniprezentul decan o reprezintă funcția de Președinte al CA al FIN-ECO SA Brașov. ECO-FIN SA este parte a grupului Ecorom, care la rândul său făcea parte din concernul italian de salubritate, Gesenu. Cu un buget de aproape cinci milioane de euro (nu este prea clară proveniența banilor), Giuliano Lombriggi, patron al Ecocave Italia, a realizat prima groapă ecologică de la Brașov în anul 2004 iar prin firma mixtă româno-italiană Ecorom a cumpărat firma de salubritate a municipiului Brașov, SC Comprest SA.
Ulterior, aceste firme de salubritate au fost achizitionate de „prințul asfaltului” din Brașov, Marcel Butuza, bunul prieten al primarului Scripcaru, prin grupul de firme Vectra. Firma a mers pe profituri din ce în ce mai mari an de an și totuși, anul trecut se zvonea că a intrat în procedură de lichidare. Cu o puternică aromă de ,,succes" financiar româno-italian, inovație a unor universitari și politicieni brașoveni deloc singulară în peisajul local, firma ECO-FIN SA inaugura în 2010 cea mai modernă staţie de sortare a deşeurilor din România în urma unei investiţii de 3,4 milioane de euro, din care 1,4 milioane de euro erau fonduri structurale.
Însă, după ani de profituri frumușele, în 2015 firma se afla în procedură de lichidare scoțând la vânzare linia tehnologică de sortare a deşeurilor pe suma de 1,75 milioane euro. Oare fondurile structurale atrase au fost insuficiente? Totuși, lucrurile nu merg chiar rău cu firmele lui Butuza, atâta timp cât Vectra International și Vectra Logistics chiar și în procedură de insolvență funcționează, iar Comprest SA are în continuare contracte cu instituții din Brașov printre care și Universitatea Transilvania.
Decanul Brătucu joacă la două capete. El se află în postura de promotor al PLR Brașov, respectiv prin Adriana Biea, doctoranda și seminarista sa, președinta organizației nationale a studenților a PLR dar și de prieten de afaceri cu Secretarul de Stat la Ministerul Fondurilor Europene, fost director La CarmOlimp, fost Secretar de stat la Ministerul Agriculturii până în 2013, Valentin Șoneriu, lider PLR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu