MODEL: Suedia trece la programul de lucru de şase ore pe zi

Autorităţile suedeze vor institui, de la 1 ianuarie 2016, programul de lucru de şase ore pe zi.

S-a ajuns la această situaţie după ce reprezentanţii unui cămin de bătrâni au remarcat că angajaţii instituţiei sunt mai eficienţi dacă lucrează în schimburi de câte şase ore.

Înainte, femeile angajate la căminul de bătrâni lucrau câte opt ore pe zi şi ajunseseră să dezvolte semne de depresie şi de extenuare. Ulterior, după ce autorităţile locale au redus numărul de ore de lucru şi au angajat oameni în plus, angajatele azilului au devenit mai energice, mai liniştite şi mai puţin stresate.

Ulterior, măsura a fost instituită ca proiect la toţi angajaţii de la stat care activau în zona oraşului Goteborg. Iar rezultatele au fost fulminante, astfel ca programul de lucru de şase ore pe zi va fi implementat încet, dar sigur, la toate structurile existente.

Concluzia trasă de un afacerist suedez de succes este că “programul de lucru de opt ore nu mai este la fel de eficient cum cred angajatorii. Să rămâi concentrat şi implicat în activităţi timp de opt ore pe zi este o adevărată provocare. Pentru a face faţă, îmbinăm diferite activităţi şi luăm pauze ca să îndurăm întreaga zi de muncă. Astfel devine din ce în ce mai greu să ne bucurăm de viaţa personală din afara biroului”.

Reprezentanţii mediului privat suedez susţin că această măsură, deşi implică costuri în plus, pentru că implică angajarea mai multor oameni, poate creşte productivitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu