EXCLUSIV: Batausul din judetul Iasi este asistent maternal

Expunerea cazului lui Ionel Zolotovici (din satul Borosesti, comuna Scanteia, judetul Iasi), fermierul atacat cu brutalitate in luna mai 2015, scoate la iveala noi informatii despre sistemul birocratic romanesc si despre activitatile desfasurate de atacatorul Radeanu Gheorghe, individ care se afla inca in libertate si continua sa indeplineasca functia de asistent maternal.
Aducem in atentia autoritatilor competente Hotararea de Guvern nr. 679/2003, care stipuleaza ca anumite persoane pot indeplini functia de asistent maternal doar daca "prin comportamentul lor in societate, starea sanatatii si profilul lor psihologic, prezinta garantii pentru indeplinirea corecta a obligatiilor care revin unui parinte, referitoare la cresterea, ingrijirea si educarea copiilor sai".

Asadar, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi permite ca nu mai putin de patru minori sa fie plasati in "grija" unei persoane care a savarsit fapte ce prezinta pericol social, cu toate ca responsabilii de la nivel comunal ai DGASP sunt la curent cu faptele pe care ingrijitorul le-a savarsit.

La mai mult de trei luni de la comiterea atacului impotriva lui Ionel Zolotovici, Radeanu Gheorghe arunca vina asupra unui baiat pe care l-a avut in ingrijire pana la varsta de 18 ani si care i-a ramas alaturi si dupa majorat, declarand ca baiatul este responsabil de ranile suferite de victima.

In ceea ce priveste lupta familiei Zolotovici pentru dreptate, institutiile statului tergiverseaza procedurile, dorind parca sa accentueze lacunele sistemului juridic din Romania. Astfel, politia a interogat partile la nu mai putin de trei saptamani de la savarsirea faptelor, iar in prezent sustine ca dosarul inca se afla la stadiul de analiza.

De asemenea, victimei i s-a furnizat informatia ca nu are dreptul sa ceara audienta la procurorul de caz si ca procurorul nu este obligat sa se intalneasca cu partile.

Sotia victimei a povestit despre agresiune:
"Dupa loviturile cu coasa si cu parul pe intreg corpul, teri persoane il tineau de maini si piciorul drept. Piciorul stang era tinut de Radeanu care, cu harletul in mana, tipa la victima. Aceasta din urma, vazand cat de indarjit este sa ii curme viata, a cerut mila.
Mentionez ca acesta m-a ajutat sa ies din maternitate cu copilul pe 3 decembrie 2012. Sotul meu i-a zis „Gandeste-te, Dita, ca am un copil de creascut. Ai si tu familie acasa!” Nimic nu l-a sensibilizat. Cu harletul, din mai multe tentative, care sunt inca pastrate pe sandala, a reusit sa ii taie doua degete, din care unul pierdut definitiv. Apoi a fost aruncat in garla, sangerand din cap, palma, pulpa piciorului si degete."

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi este o alta institutie publica ce a ramas indiferenta in fata traumelor survenite in urma atacului, asigurand victimei doar doua sedinte de terapie psihologica gratuita.

Mai mult decat atat, la nivel local se incearca musamalizarea cazului prin recompensarea victimei si a asociatilor sai cu terenuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu