REVOLTATOR: Criminali ce umbla liberi pentru a recidiva

Acum aproape 10 ani, când țara întreagă afla, cu oroare, despre crima lui Robert Ciobanu, cel care a omorât-o pe Larisa Chelaru, vecina lui de 8 ani, iar apoi i-a ascuns trupul într-o ladă de gunoi, puțini și-ar fi putut imagina că un asemenea individ va fi acum în libertate. De fapt, a fost eliberat condiţionat după 9 ani, în 2014. Criminalul Larisei se află în custodia unui consilier al Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi, iar presa tabloidă a anunțat că „vedeta” s-a căsătorit, de curând.
Robert Ciobanu a recunoscut că, în 18 octombrie 2005, a chemat-o pe Larisa la el în apartament, cu intenţia de a o viola, dar nu a reuşit acest lucru şi a ucis-o. Criminalul i-a pus o pernă pe faţă şi a sugrumat-o. Corpul fetiţei a fost descoperit, două luni mai târziu, rulat într-un covor aşezat în lada de gunoi de lângă blocul criminalului. Robert Ciobanu, care avea 17 ani în momentul sentinţei, a fost condamnat definitiv, în 2006, la 20 de ani de închisoare.

Din cauza morţii fiicei sale, tatăl Larisei şi-a pus capăt zilelor.

Cosmin Gigi Drăgan a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru lovituri cauzatoare de moarte, după ce a ucis în bătaie un bătrân, în anul 2010, pentru că traversa prea încet strada, sub ochii nepoatei victimei, o fetiţă în vârstă de 7 ani. În iulie anul acesta a fost eliberat condiţionat de magistraţii Judecătoriei Ploieşti.

În motivarea instanţei se arată: „Admite cererea de eliberare condiţionată formulată de petentul condamnatul Drăgan Gigi Cosmin, în prezent aflat în Penitenciarul Ploieşti, în executarea pedepsei de 7 ani de închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 466/2010 pronunţată de Tribunalul Dolj şi în consecinţă: Constată îndeplinite condiţiile disp. art. 59 şi urm. Cod Penal din 1969 şi dispune punerea în libertate condiţionată a condamnatului”.
  
Toader Covali a putut fi eliberat, chiar dacă a omorât patru oameni, după ce a executat două treimi din pedeapsa de 25 de ani deoarece „a avut un comportament corespunzător în închisoare, a participat la activităţi semistructurate şi a beneficiat de consiliere psihologică”.

Pe 18 martie 2015, comisia de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Botoşani a propus eliberarea condiţionată a condamnatului Toader Covali din executarea pedepsei de 25 de ani de închisoare pronunţată de Tribunalul Iaşi pentru comiterea infracţiunii de omor deosebit de grav. Comisia a constatat că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a fi propusă eliberarea condiţionată.

„În conformitate cu prevederile art. 59 al.1 Cod Penal/1958, aplicabile în cauză faţă de caracterul lor mai favorabil în raport cu prevederile art. 100 – 106 Cod Penal referitoare la instituţia analizată, deţinutul poate fi eliberat înainte de executarea în întregime a pedepsei în situaţia în care a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, urmând a se ţine cont şi de antecedentele sale penale”, se arată în motivarea judecătorilor botoşăneni.

Toader Covali şi-a omorât nevasta, copilul, concubina, precum şi o asistentă medicală. Covali, care în prezent are vârsta de 68 de ani, a fost arestat prima dată în 1993, când avea 46 de ani. Atunci, el şi-a omorât nevasta, pe Maria, despre care bătrânul a precizat că a ucis-o pentru că îl considera nebun şi voia să-l interneze la Socola. El a lovit-o pe femeie cu toporul în cap, victima neavând nici o şansă de supravieţuire. Înainte de a-şi omorî nevasta, Toader Covali a fost internat de mai multe ori la spitalele de psihiatrie din judeţul Botoşani. După ce a ucis-o pe Maria, individul l-a omorât şi pe unul dintre fii săi, pe Viorel, care avea 16 ani. Adolescentul a avut ghinionul să dea ochii cu tatăl său când acesta ieşea din casa în care şi-a omorât soţia. Viorel a vrut să-şi salveze mama însă s-a ales şi el cu un topor în cap. În faţa anchetatorilor, Toader Covali a precizat că nu a vrut să-şi omoare fiul, ci că, de fapt, acesta ar fi dat singur cu capul în toporul pe care bărbatul îl avea în mână. După aceste două crime, Toader Covali a fost internat la Spitalul Grajduri din Iaşi, unde, în anul 1997, a recidivat şi a comis o nouă dublă crimă. Concubina sa, Manuela Ştefan, o femeie în vârstă de 33 de ani, a fost următoarea victimă a lui Covali. Bărbatul a povestit că femeia a fost cea care ar fi vrut să moară şi el doar a ajutat-o. Imediat după crimă, Covali a mai ucis şi o asistentă medicală, apoi a intrat în bucătăria spitalului cu intenţia de a continua să omoare, ţintele lui fiind bucătăresele. Însă nu a reuşit să-şi ducă planul la capăt, femeile fiind doar tăiate de Covali, înainte de a fi imobilizat.

Toader Covali a început executarea pedepsei pe 22 octombrie 1997 şi urma să părăsească închisoarea la data de 21 octombrie 2022. Comisia de liberare a arătat că, pe perioada executării pedepsei, Covali nu a fost sancţionat disciplinar şi a fost recompensat de 12 ori.

După eliberare, criminalul Covali a ieşit dezbrăcat în stradă, susţinând că este femeie. La sfârşitul lunii iunie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au început urmărirea penală faţă de Toader Covali pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri. Pe 11 iunie 2015, în jurul orei 08.00, în timp ce era în curtea casei din comuna Volovăţ, s-a expus public dezbrăcat în mod complet, cu organele genitale la vedere, fiind vizibil din drumul comunal, aflat în apropierea Şcolii Generale Volovăţ. Când au ajuns poliţiştii la faţa locului, Covali a ieşit dezbrăcat în stradă, având şi un comportament verbal agresiv la adresa acestora. Ulterior, individul s-a îmbrăcat cu lenjerie de damă, o rochie de damă, iar pe cap şi-a pus o glugă de la o geacă, legând-o cu şnurul sub bărbie, susţinând că este femeie. „Având în vedere şi trecutul infracţional al suspectului, condamnat pentru săvârşirea a patru infracţiuni de omor calificat, acesta a fost condus la aceeaşi dată de 11.06.2015 la secţia de psihiatrie a Spitalului Municipal Rădăuţi de unde a fost transferat la Secţia de Psihiatrie Burdujeni a Spitalului Judeţean «Sfântul Ioan» Suceava. La cererea organelor de urmărire penală, suspectul a fost internat medical nevoluntar la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi, loc în care se află şi în prezent, urmând a fi expertizat psihiatric”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

Eliberat anticipat din închisoare, unde ispăşise pedeapsa pentru o altă crimă, clujeanul Dan Ioan Magier şi-a înjunghiat mortal, anul trecut, fosta iubită şi pe partenerul cu care a surprins-o în casă. El a primit acum detenţie pe viaţă.

După ce s-au despărţit, Magier a încercat să reia relaţia cu femeia, dar a surprins-o cu un fost coleg de detenţie, condamnat şi el pentru crimă.

Magier a aşteptat până dimineaţă în faţa casei în care se mutase victima în chirie, pândind momentul prielnic de a intra în interior. Profitând de ieşirea partenerului a intrat peste fosta iubită şi după o altercaţie verbală cu cei doi, i-a înjunghiat mortal, lovindu-i pe rând cu un cuţit. Magier a încercat să-şi ia şi el viaţa, provocându-şi răni la gât cu o oglindă, dar a supravieţuit.

Nelu Florian Gavrilă, unul dintre cei doi ucigaşi ai lui Ioan Luchian Mihalea, condamnat la închisoare pe viaţă, a fost eliberat,după ce Judecătoria Găeşti a admis propunerea de eliberare condiţionată formulată de comisia de la Penitenciarul Găeşti.

Judecătoria Găeşti a admis, în 13 februarie 2015, propunerea de eliberare condiţionată formulată de Comisia de eliberare condiţionată de la Penitenciarul Găeşti. Sentinţa nu a fost contestată. În februarie anul trecut, aceeaşi instanţă a respins cererea de eliberare condiţionată a lui Gavrilă, iar Tribunalul Dâmboviţa a menţinut decizia.

Nelu Florian Gavrilă a fost condamnat la închisoare pe viaţă în anul 1995 pentru uciderea lui Ioan Luchian Mihalea.

Fondator al grupurilor Song şi Minisong, Ioan Luchian Mihalea a fost ucis la vârsta de 42 de ani, în 1993. Cei doi criminali, Nelu Lucian Gavrilă şi Ionel Păun, care voiau să-l jefuiască, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă.

Raj Pantelimon, eliberat condiţionat din închisoare pentru bună purtare, a bătut până la sânge şi a violat o tânără de 22 de ani din Focşani, care mai avea puţin şi ajungea acasă, în jurul orei 2.00. Fata se întorcea de la clubul unde lucra ca barmaniţă. Atunci a atacat-o Raj, care mai avea puţin şi o omora dacă un poliţist nu ar fi auzit urletele.

Raj Pantelimon a fost condamnat la 12 ani de detenţie pentru tâlhărie, dar a executat doar 9. Era considerat artistul penitenciarului. Cosea goblen şi şi-a creat imaginea unui om blând, iubitor de semeni şi de frumos. Cei din comisia de liberare au crezut că s-a îndreptat. Raj s-a bucurat de un succes răsunător chiar şi la Palatul Parlamentului unde a avut o expoziţie.

Alberto Deak-„Dracul”, interlopul condamnat în Dosarul traficanţilor de comori dacice, este în pragul eliberării. Acesta a depus, la începutul lunii august, o cerere de eliberare condiţionată. Cel supranumit Alin Dracul a fost condamnat atât în Dosarul aurului dacic, alături de Iulian Ceia, cât şi într-un dosar de ultraj, iar în trecut a mai fost anchetat pentru şantaj şi acte de violenţă.

După 10 ani de anchete şi procese şi două condamnări care însumate înseamnă patru ani şi jumătate de detenţie, Alin Dracul a primit iniţial, în procesul judecat pe fond, la Tribunalul Hunedoara, şapte ani de închisoare, însă anul trecut Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a redus pedeapsa la doi ani de închisoare. La aceasta s-a adăugat condamnarea pentru ultraj dată de Judecătoria Câmpeni. Alberto Deak a depus o cerere de eliberare condiţionată la Judecătoria Deva. „Instanţa respinge ca neîntemeiată cererea de eliberare condiţionată privind pe condamnatul Deak Alberto Ioan. Stabileşte termen pentru reînnoirea cererii la data de 18 septembrie 2015. Obligă condamnatul la plata sumei de 150 lei cheltuieli judiciare către stat”, a informat instanţa.

Deak a contestat decizia, iar dosarul a fost trimis spre soluţionare la Tribunalul Hunedoara. Potrivit procurorilor care au instrumentat primul dosar al traficanţilor de comori dacice , „Deak Alberto Ioan, zis Alin Dracu, era cunoscut lider al lumii interlope din Abrud care se ocupa cu cămătăria şi organizarea unor «combinaţii» de executare a recuperărilor la comandă. A mai fost condamnat la pedeapsa de şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de port ilegal de arme albe (sabie)”. El a mai fost acuzat că i-a sprijinit pe unii dintre inculpaţi la comiterea unor infracţiuni grave de şantaj. În anii 2000, Alberto Deak era considerat unul dintre cei care terorizau comunitatea din Abrud şi Câmpeni, iar în 2012 a fost reţinut pentru şantajarea unui tânăr, de la care a primit circa 1.500 de euro în urma ameninţărilor. Poliţiştii au stabilit că, „în cursul lunilor mai şi iunie 2012, prin ameninţări cu lovire şi darea în vileag a unor fapte imaginare sau reale, învinuitul a pretins şi primit în mod repetat sume de bani în valoare totală de 5.650 lei, de la trei persoane din judeţul Alba, astfel că D.A.I. mai este cercetat de către poliţişti în alte trei dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj”, informau anchetatorii.

30 de deţinuţi beneficiază, în medie, zilnic de eliberare condiţionată. Legislaţia permite şi eliberarea condamnaţilor pentru viol, pedofilie sau crimă, după ispăşirea a două treimi din pedeapsă. Chiar şi condamnaţii la închisoare pe viaţă beneficiază de clemenţă după ce au ispăşit 20 de ani de detenţie, dacă au dat dovadă de un comportament demn de reintegrare în societate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu