EDITORIAL: Numai parinte sa nu fii!


Dupa pierderea tatalui copilului ei, Romanita Iovan se vede nevoita, in urma ultimelor detalii oferite de finalizarea anchetei, ca are de dat inapoi banii de despagubire oferiti supravietuitorilor victimelor teribilului accident din muntii Apuseni. In aceasi situatie se va afla si fata lui Iovan, din prima casatorie. Acum ma intreb, oare cu ce au gresit copiii pentru a plati pentru pacatele parintilor?

Ceea ce ma infurie e lipsa de discernamant a autoritatilor, dar mai ales a legiuitorilor care au emis legi prin care sa para ca tot mortul e de vina, iar urmasii urmasilor lor vor plati pentru pacatele strabunilor.

Am inceput prin a vorbi despre cazul Iovan, dar nu putem sa nu ne gandim cate alte cazuri de copii, care se vad nevoiti sa plateasca pentru greseala parintilor, exista in lumea asta. Gandindu-ne la tara in care traim, putem spune ca stigmatizarea este un prim esalon al platii pentru niste pacate de care copiii nu se fac vinovati. Un copil provenit dintr-o familie in care pacatul tatalui este violenta sau poate savarsirea unei crime, fapt destul de comun in satele cu o slaba educare a populatiei, acesta va fi marginalizat, urat, tratat ca un simbol negativ al societatii. Acesta este unul dintre multele exemple prin care pacatul parintelui se rasfrange asupra odraslei sale.

Sfarsim facandu-ne iluzii, visam la un viitor stralucitor, un viitor pe care tot societatea si involutia umana ni le-au inoculat. Terminam o scoala, mergem la un liceu de top din oras, urmam o facultate care sa ne asigure un job de unde sa producem banii de toate zilele si sfarsim la starea civila, fara sa uitam sa trecem apoi si pe la popa. Si asa te incatusezi pe viata. Semnezi o hartie, fara nici o valoare sau semnificatie adevarata, care va permite controlul statului asupra vietii tale. De acum sotul/sotia este responsabil(a) pentru greselile pe care tu le faci (ex: creditele la banca, ce raman o povara pentru consortul/consoarta care ramane in viata). Apoi torni un copil (regretabila greseala pentru multi, ca el n-a cerut sa raspunda pentru tine si nici sa se nasca indurand viata pe care vrei sa i-o dai) pe care il inscri in sistem si il faci sa se supuna dupa regulile nescrise si scrise ale jocului.

Lasand in urma copii nevinovati ii condamnam sa continue munca silnica a noastra, ii condamnam la joburi inrobitoare, unde vor munci doar pentru a plati datoriile noastre si isi vor ingriji si ei copiii, pe care ii vor inrola in acelasi ciclu al vietii, neintrerupt.

In final, nu putem spune altceva decat ca, parinte daca esti, atunci ai grija de tine, caci faptele tale se vor rasfrange asupra copilasilor nevinovati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu