EDITORIAL: Jegurile din presa lovesc cand nu e cazul

La moartea omului care a fost Corneliu Vadim Tudor, niste suflete de animale se gasesc sa faca praf un mort. Acestia nu puteau cobora mai jos de atat. Radu Banciu, Dan Andronic si Alexandru Petria, niste nimeni pe lume, au devenit, la nici 24 de ore de la moartea lui Corneliu Vadim Tudor, ciocli prin modul abject in care au ales sa comenteze disparitia unui om.
Pentru ca, inainte de toate, Vadim a fost un om. Omul este o fiinta cu bune si rele, cu slabiciuni si puncte forte, cu neajunsuri si culmi pe care le ating. Nu vreau sa vorbim despre ce a facut sau nu a facut Vadim Tudor si nici despre cine a fost, pentru ca de aceste fapte s-au ocupat altii. Azi vrem sa vorbim de nedreptate. 

Nu poti sa apari tu, om de televiziune si presa, sa vorbesti de rau pe cineva care nu se mai poate apara. Asta e lasitate. Pentru ca asta sunteti domnilor: niste lasi care nu au avut curaj sa ii vorbeasca astfel, in fata, lui Corneliu Vadim Tudor. Ati scris sau ati vorbit despre el, la o scala mai mica, atat timp cat a fost in viata, iar acum v-ati gandit sa il loviti "tare", cand a murit. Va comportati la fel ca derbedeiasul care merge cu gasca si isi lasa prietenii sa-l bata pe unul cu care are ceva de impartit, iar numai dupa ce victima e jos, abia atunci are si el curajul sa ii dea un sut in cur.
Vorbea aseara Radu Banciu despre Vadim la modul cel mai abject, cand raposatul nici nu apucase sa se raceasca bine. Cap de porc a lovit din nou, insa monologul sau a fost ca mucii in fasole. Inteleg ca nu vrea sa aiba aceasi pozitie, in aceasta chestiune, aidoma colegilor sai de breasla, dar decent era sa nu zica nimic daca nu avea ceva frumos de spus. Cap de porc a inceput emisiunea cu rubrica Mortul Zilei apoi a inceput sa-si verse laturile facand critica pe text (o fi el licentiat la Facultatea de Litere, dar ar trebui sa lase astfel de analize pentru academicieni si oameni care au profesat in sfera culturii). Critica pe text despre care vorbim se refera la doua poezii ale regretatului Vadim Tudor, una scrisa recent si una din era comunista. Nu cred ca mai suntem in ultimul an de liceu ca sa comentam opere literare, zic si eu. 

In continuarea abjectilor si laturilor varsate de Cap de porc, acesta s-a apucat sa faca comentarii politice la adresa parcursului lui Vadim Tudor in viata politica (ultima data cand am verificat, Radu Banciu nu avea studii politice).  Pe finalul portiunii de emisiune ce a dedicat-o mortului zilei, Cap de porc a vorbit despre denigrarile pe care Vadim le-a facut de-a lungul vietii (oare nu acelasi lucru face si Banciu?!). Si ca o cireasa pe coliva, Banciu s-a gandit sa incheie sublim, vorbind despre averi si facand comparatia intre Vadim Tudor si Paunescu.

Poate ca cel mai deranjant moment din tirada ce a tinut-o Banciu despre Vadim a fost discutia despre avere si datoriile pe care Tribunul le avea. Spre informarea "stimabilului" Radu Banciu, Tribunul se zbatea strict pentru partid si pentru ziarul Romania Mare, pe care defunctul se straduia sa le tina in viata. In nici un caz, domnule Cap de porc, Vadim nu a spus niciodata ca nu are bani pentru a-si intretine familia. Dupa cate stiu, nu a cerut niciodata un cent pentru el.
In ceea ce ii priveste pe ceilalti doi domni care s-au apucat sa scrie laturi despre un om care a murit, nu putem spune decat ca au memorie scurta si curaj zero. Pana acum nu au mentionat nimic despre Corneliu Vadim Tudor si nu au avut curajul sa il reduca la zero, cat a trait. Asta e ca la razboi, "dupa lupta, multi viteji se arata". In locul directorului general al ziarului Evenimentul zilei, Dan Andronic, as tacea daca nu am nimic de spus, pentru ca asta a facut, a comunicat nimic. Corneliu Vadim Tudor a scris, cat a trait, si despre Dan Andronic, insa Dan Andronic abia acum a itit capul, cand Vadim nu se mai poate apara.
De cealalata parte il avem pe scriitorul, aproape anonim, Alexandru Petria, care din scriitor acum se crede pamfletar si arunca laturi la adresa lui Corneliu Vadim Tudor. Un om despre care abia daca s-a auzit se apuca sa dea, brusc, drumul la ventilatorul cu cacat, indreptat spre un mort. Daca pana mai ieri acest individ publica poezii si se ocupa de latura culturala, azi, acesta se baga intr-o troaca ce nu ii apartine.

Mai usor cu dejectile domnilor ca nu se stie in ce directie bate vantul.

Sa lasam mortii sa se odihneasca si sa ne ocupam de cei vii, ca ei se pot apara. Despre morti numai de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu