ABUZ: Jegurile din penitenciare protesteaza pentru sume la care romanii doar viseaza

Jegurile din penitenciare protesteaza azi, 13 august 2015, pentru "drepturile lor salariale". Acestia declara ca nu si-au mai primit de opt luni sporurile, insa acest fapt este o mare mizerie. 

Drepturile lor insumeaza salarii nesimtite la care omul de rand doar viseaza. Conform unor publicatii, aceste drepturi salariale se ridica la sume de pana la 1000 de euro pentru un agent de penitenciar. Sumele vehiculate despre salariul unui agent debutant sunt in jur de 1600 de lei, iar dupa primul an se poate ajunge si la 2500 de lei. 

Motivul protestelor sindicatului ANP (Administratiei Nationale a Penitenciarelor) numit SNLP - Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare - sunt sporurile: spor de fidelitate cuprins intre 5-20%, in functie de vechime, spor de misiune permanenta de 25%, spor de gradatie 6%, spor de risc 30%, spor de izolare de pana la 20%, spor de escorta 5%, spor de cifru cuprins intre 15-20%. Angajatii care au in grija caini sau cai primesc un spor suplimentar de 5% - conform ziarului de Iasi. 

In realitate, ceea ar trebui facut sunt proteste reale ale oamenilor ce muncesc mult, in conditii ce nu tin de normalitate si nu respecta normele, pentru un salariu care nu le poate asigura un trai decent. 

De ce un profesor debutant are un salariu de aproximativ 1000 de lei, bazandu-se pe norme invechite de predare, ce nu asigura invatarea practica a elevilor, pentru a se simtii pregatiti pentru viata si sa nu  mai vorbim despre conditiile in care unii profesori trebuie sa predea?

De ce un individ care a invatat si a luat bacul, dar nu isi permite sa mearga la facultate sau isi da seama de inutilitatea ei, din motive foarte bine intemeiate (nu te invata cu adevarat cum sa te descurci intr-un loc de munca pentru care vrei sa te califici in cadrul facultatii), este nevoit sa plece in strainatate, unde isi poate gasi cu usurinta un loc de munca decent platit sau ramane in tara pe un salariu - bataie de joc?

Cum ajungi un ghertoi de penitenciar? 
Simplu. Studiezi un an la una dintre scolile lor. Indeplinesti cateva mici criterii, pe care marea majoritate le-ar putea indeplini (insa nu ai "cunostintele" necesare), dai un examen ca de bac la romana si engleza si esti admis. Apoi conform cu cele spuse de ziarul de Iasi, la angajare, ei primesc o prima de instalare egala cu valoarea unui salariu.

Nu-i asa ca e frumos asa? In conditile astea, oare cine nu si-ar dori sa protesteze pentru prime si sporuri?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu