DEZVALUIRI: Catedrala prostirii neamului pe bani publici

Ultimul mare aspirator de bani, inventat de megalomanul Daniel Ciobotea si sustinut de acolitii lui lacomi, a fost planul construirii unei mega-catedrale si a unor ansambluri arhitecturale care s-o inconjoare, langa Palatul Parlamentului. Desi patriarhul nesatul de bogatie miza pe contributiile credulilor cand a dispus lansarea proiectului, nivelul scazut de trai al acestora dar si accesul lor la informatie au stricat planul initial. Nu si proiectul, care merge mai departe utilizandu-se planul B: capusarea bugetului de stat.

Inca de la inceput s-a folosit vechiul sistem de santajare a politicienilor din Guvern si, drept urmare, in 2005 popii au primit gratuit, prin ordonanta de urgenta, o proprietate publica de 11 hectare. Conform activistului Remus Cernea, valoarea terenului, la momentul in care a fost daruit mult-prea-fericitilor oligarhi, era de aproximativ 200 milioane de euro. Cernea scria, la inceputul anului 2015, ca donatiile statului catre biserica ortodoxa "se ridica la multe miliarde de Euro, probabil intre 10 si 20 de miliarde, poate chiar peste atat, in ultimul sfert de secol".

Valorosul teren a fost doar primul pas dintr-o schema de pe urma careia biserica va obtine cel mai mare profit dintr-un singur "tun". Potrivit unei legi "cu dedicatie" din anul 2007, fondurile destinate construirii ansamblului arhitectural si catedralei vor fi asigurate de patriarhie (prin celebrele ei colecte), de catre Guvernul Romaniei, precum si de catre autoritatile administratiei publice locale.

O ancheta publicata de ziarul Gandul releva ca, numai in anul 2014, Guvernul a alocat aproape 30 de milioane de euro pentru construirea si repararea bisericilor, dintre care 12 milioane de euro s-au dus in groapa mega-catedralei si a celor 4 ansambluri inconjuratoare de care se vor bucura doar "cei alesi" si care nu sunt promovate oficial. Popii considera ca nu ar "da bine" la public sa se afle despre opulenta cu care aceste colosale cladiri vor gazdui:

- 180 de camere de odihna;

- 2 sali de mese cu cate 100 de locuri fiecare;

- centru medical cu imagistica, laborator, bloc operator etc;

- o sala imensa de tip universitar (aula magna); 

- doua sali polivalente;

- alte sali pentru cursuri si seminarii; 

- biblioteca, galerii, spatii expozitionale etc.

In cadrul acestor constructii se vor lafaii sefii bisericii si slugile lor de nadejde. Cat vor costa toate constructiile, cat va costa dotarea lor plus amenajarea unor gradini extravagante in jurul lor - greu se poate cuantifica in bani, vehiculandu-se suma de un miliard de euro.

Sumele cheltuite nu vor fi declarate vreodata, popii nefiind obisnuiti sa se supuna in vreun fel altei autoritati in afara de ei, iar singura concluzie ce persista fiind ca biserica ortodoxa inca isi poate satisface orice pofte, pe spinarea poporului roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu