DEZVĂLUIRI: Izvorul 24 Olănești, închis de mafiotul Ion Tudor pentru Mugur Isărescu

Cele 16 Izvoarele de la Olăneşti, supranumite şi „Izvoarele de aur”, sunt recunoscute pe plan mondial pentru tratarea bolilor gastro-duodenale, hepatice, renale şi alergii de orice fel. Cel mai cunoscut şi medaliat este Izvorul 24, pe care Ion Tudor l-a închis în anul 2009 pentru a-l folosi doar el, Mugur Isărescu și apropiații lor.

Anchetele jurnaliștilor de la ziuanews.ro au demonstrat cum au ajuns izvoarele minerale de la Olăneşti pe mâna mafiotului vâlcean Ion Tudor, ofiţer în cadrul Ministerului Apărării Naţionale în perioada 1981-1996 și trecut în rezervă cu gradul de maior. Conform jurnaliștilor, Tudor a intrat în afaceri în 1996 ca director şi administrator al firmei Emiand SRL Râmnicu Vâlcea, iar ulterior a ajuns să controleze societatea Olăneşti SA. El a intrat în atenţia presei vâlcene în perioada anilor 2000, când a fost verificat de mai multe ori de poliţie şi procurori pentru afaceri controversate cu produse petroliere. Unele dosare s-au închis, iar pe altele s-a pus praful. Cert este că, în lumea afacerilor din zona Vâlcea, Ion Tudor este cunoscut ca fiind un apropiat al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Staţiunea Olăneşti a devenit feuda familiei Maria şi Ion Tudor prin inginerii patrimoniale şi administrative, girate de coruptul Dan Matei Agathon, fiecare turist fiind obligat să achite o taxă de 12 lei pentru a avea acces în zona izvoarelor din stațiune. Maria şi Ion Tudor au ajuns proprietari pe mari suprafeţe de teren din zonă, dar şi concesionari ai izvoarelor minerale din Olăneşti, fapt care i-a scandalizat și pe localnici şi pe turişti.
Conform ziuanews.ro, o firma a familiei Tudor (Olăneşti Riviera SA), a devenit, în 2001, proprietar al terenurilor şi construcţiilor aflate în perimetrul izvoarelor minerale din staţiunea Băile Olăneşti. Concesiunea surselor de apă minerală din localitate a fost obținută printr-o şmecherie parafată de Ministerul Turismului, condus la acea vreme de Dan Matei Agathon, care i-a eliberat mai multe certificate de atestare a dreptului de proprietate, deși instituția pe care o conducea nu deținea izvoarele și terenurile care au ajuns la familia Tudor. Practic, acele documente au reprezentat dreptul de proprietate asupra terenurilor pe care SC Olăneşti Riviera SA le-a preluat de la fosta întreprindere socialistă care se ocupa de turismul din Băile Olăneşti. Ulterior, în 2003, printr-o Hotărâre de Guvern promovată de fostul ministru Octav Cozmâncă şi semnată de fostul premier Adrian Năstase, îi mai dă familiei Tudor câteva proprietăţi, printre care şi terenul de la grupul central de izvoare din localitate. Prin Hotărârea Guvernului nr. 700 din iunie 2003, mai multe imobile sunt trecute din domeniul public al localităţii în proprietatea firmei SC Olăneşti Riviera SA. La ora actuală, firma controlată de Ion Tudor deţine certificate de atestare a proprietăţii pentru toate terenurile pe care le-a „moştenit” de la fosta Întreprindere de Recuperare Balneară. Pentru a intra în posesia lor, Tudor a invocat la acea vreme faptul că fosta întreprindere balneară ar fi devenit, după 1991, societatea Olăneşti SA, deşi mulţi specialişti din zonă sunt de altă părere că firma înfiinţată după 1989 nu are nicio legătură cu fosta întreprindere de turism. Ulterior, în 1996, printr-un complex de împrejurări neclar, Tudor a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la societatea Olăneşti SA, preluând şi patrimoniul societăţii de la acea dată, deşi existau o mulţime de documente care atestau că localnicii au avut drept de folosinţă a izvoarelor.
Deși a obținut izvoarele de la corupții din PSD, Ion Tudor a intrat PDL Vâlcea, pentru care a candidat, fără succes, în 2008, pentru un fotoliu de deputat. Ulterior a fost recompensat de către PDL cu postul de director al Inspectoratului Judeţean în Construcţii Vâlcea, funcţie pe care a deţinut-o timp de patru ani, după care a revenit la afaceri. Tudor deţine afaceri în domeniul industrial (Uzina Mecanică Govora), turism (Olăneşti, hotelul Riviera din Mamaia, Hotel Alutus), media (Televiziunea VTV), construcții etc.
În 2007, Ion tudor a participat la funeraliile mamei lui Mugur, Aritina Isărescu, alături de alți apropiați ai pușcariabilului guvernator BNR, precum Aurel Vlădoiu, Ion Cîlea, Eugen Păunescu, Gheorghe Gogârnoiu, Dorin Dobrişan, Iulian Comănescu, Horia Neamu, Gheorghe Iordache, Radu Renga și Anuţa Handolescu.
Membru PSD până în 2008, nevasta mafiotului, Maria Tudor, a fost și ea membru PDL, dar a cotizat la toate partidele care s-au succedat la putere pentru a-i merge bine în afaceri – conform presei locale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu