EDITORIAL: Ba se poate și fără politicieni, Klaus Iohannis!

Klaus Iohannis a mers la proteste. E adevărat, a ales o zi în care nu erau prea mulți pe-afară și nici măcar ei nu au putut să-i vorbească, președintele fiind flancat de zeci de oameni ai serviciilor de protecție și de alte zeci de ziariști "de încredere". Practic, cei ce îl însoțeau pe Iohannis formau un grup compact și impenetrabil, iar Klaus le arăta cu degetul pe cine să lase "în audiență". E încă un motiv pentru care a fost huiduit și i s-a cerut demisia.

Înainte să trimită un agent către un manifestant, cu îndemnul "Chemați-l p-ăla să mai tacă, chemați-l la mine", a întrebat o protestatară ce părere are despre politicieni, aceasta exprimându-și disprețul față de aceștia și față de abuzurile pe care le-au comis timp de 25 de ani. Răspunsul președintelui la această reacție a fost: „Dar nici fără politicieni nu se poate”. Un răspuns normal pentru unul care face parte dintre ei și care a câștigat puterea tot prin sistemul: manipulare, promisiuni, sloganuri și minciuni.

VIDEO: Klaus Iohannis a fost huiduit și hulit de protestatari

Mulți protestatari iau în calcul implementarea în România a modelului suedez, recunoscut și apreciat pe plan mondial și considerat drept unul dintre cele mai sigure din lume. În Suedia, politicienii nu au privilegii în fața legii și nu se bucură de niciun fel de imunitate, sistemul urmând fără nicio abatere transparenta în privința cheltuirii banilor publici.

Parlamentarii suedezi au la dispoziție garsoniere deținute de stat, cu o suprafață de circa 40 de metri pătrați. Bucătăria este împărțită la comun și nu există personal de serviciu. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici mașini de serviciu cu șoferi. Nici primarii și guvernatorii nu au dreptul la reședințe oficiale gratuite, iar consilierii nu au salariu lunar sau un birou propriu. La rândul său, premierul Suediei are o reședință în limita a 300 de metri pătrați.

Modelul suedez ar putea fi implementat în România doar pentru a se putea face trecerea la sistemul electronic de vot, sistem ce trebuie să permită oricărui cetățean care dorește să se implice, să poată propune și vota proiecte de lege cu o simplă conexiune la Internet. 

Nimeni nu mai trebuie să decidă nimic pentru societate și în numele ei.

Un comentariu: