
Biserica e independenta de stat, in timp ce statul roman nu este independent de biserica. Guvernul Romaniei, indeferent de cine e condus, subventioneaza biserica ortodoxa ca si cum aceasta nu ar avea nicio sursa de venit.
Biserica beneficiaza si de sponsorizari masive ale politicienilor corupti. Ei platesc din banii furati de la acelasi popor subordonat, pentru a li se face campanie electorala prin laudarea lor la finalul slujbelor duminicale.
Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor prevede la art. 9 ca "in Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee". Legea nu se aplica, biserica ortodoxa fiind nu doar finantata de catre stat, ci si scutita de plata impozitelor. Din acest motiv au de suferit domenii precum educatia, sanatatea, ajutoarele sociale, infrastructura etc. Din 1989 pana in prezent, statul roman a alocat bisericii mai mult de 1 miliard de euro.
Biserica ortodoxa primeste bani de la stat pe mai multe cai, printre care:
- salariile preotilor sunt suportate de stat in procent de 65% pana la 80%, in functie de nivelul de asa-zisa saracie, declarata de fiecare parohie. Conform lui Gabriel Mascas, presedinte al sindicatului Solidaritatea, episcopii mitropoliti sunt asimilati ca functie cu subsecretarii de stat, avand salarii egale cu ale celor din urma. Numarul angajatilor bisericii nu este cunoscut cu precizie, dar este estimat la 40.000;
- Secretariatul de stat pentru culte, cat si Ministerul dezvoltarii regionale si administratiei publice aloca in fiecare an sume consistente pentru ridicarea de noi biserici sau pentru renovarea si restaurarea celor existente.
- dotarea bisericilor cu obiecte de cult din banii statului, desi biserica ortodoxa are monopol pe fabricarea si comercializarea acestora. In acest fel, biserica incaseaza bani din vanzarea de obiecte religioase catre stat, dupa care le primeste, gratis, inapoi.
- biserica cere constant terenuri pe tot cuprinsul tarii pentru a le transforma in cimitire. Cererile sunt intotdeauna acceptate, biserica primeste gratuit terenurile care devin cimitire, dar cetatenii care au nevoie de un loc de veci in acele cimitire sunt taxati de biserica. Cu alte cuvinte, biserica intotdeauna vinde ceea ce a primit gratuit.
Pe langa bugetul anual stabilit pentru cult, sumele se suplimenteaza atat de la Guvern, cat si de la Consiliile locale. In plus, si Regiile autonome sponsorizeaza biserica ortodoxa pentru diferite proiecte. Banii de la stat curg din toate directiile, nelipsind directionarile de fonduri sau cedarea de bunuri mobile si imobile din patrinomiu pe baza unor Hotarari si Ordonante de Guvern.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu